Inbouwomlijsting: het monteren en inpleisteren van A tot Z

Binnendeuren zonder omlijsting.

Algemene informatie over de inbouwomlijstingen :

Inbouwomlijstingen, de strakke oplossing voor deuren zonder zichtbare deuromlijsting. Het systeem noemt bij Anyway Doors “IBO” (InBouwOmlijsting) en wordt al jaren succesvol toegepast in woningen, getuige de vele realisaties op de website met dit systeem Fotogalerij ANYWAYdoors realisaties met inbouwomlijstingen.

Anyway Doors begon de ontwikkeling van dit systeem meer dan 10 jaar geleden en mag zich dus met rede een expert inzake binnendeuren zonder omlijstingen noemen. De belangrijkste parameter voor een zorgeloze afwerking is de centrale montage van het kozijn, wat een solide en stabiele montage garandeert en dus de kans op scheuren en barsten voorkomt. Tevens zorgt deze eigenzinnige montage ervoor dat de deuren er in beide vertrekken identiek uitzien!

Hieronder wordt zowel het technische aspect bekeken en omschreven alsook een praktijkvoorbeeld met foto’s van de volledige installatie en het inwerken van de inbouwomlijsting door de stukadoor. Dit type omlijsting kan natuurlijk dmv. diverse materialen ingebouwd worden, nl. gyproc, hout, … maar we verkozen een bepleisterd exemplaar als voorbeeld .

3D doorsnede van de muur met een gemonteerde inbouwomlijsting:

ANYWAY Doors monteert zoals u kan zien de omlijsting in het center van de muurdikte. Dit heeft diverse redenen:

  • In beide vertrekken ziet de deur er exact hetzelfde uit = er worden geen vertrekken bevoordeeld of benadeeld qua uitzicht!
  • Wij monteren onze onderdelen op een stabiele en soliede plaats (minimum muurdikte: 80mm)
  • In zeker zin is dit een logische locatie voor de montage van een “Anyway” deur aangezien ze standaard in beide richtingen kan draaien (2-way) of desgewenst in één richting geblokkeerd kan worden (1-way), dit kan ten allen tijde gewijzigd worden.
  • Los van de 2- of 1-way aanpasbaarheid kan de volledige deur ook omgedraaid worden in de omlijsting en dus links of rechts scharnieren.
  • Langs beide zijden van de omlijsting kan de stukadoor op de hoeken hoekprofielen plaatsen en de bezetting wordt 35-40mm dik op de kopse kant van de muur aangebracht, zodoende is het een zeer stabiele methode van inwerken. Trillingen van de deur worden opgevangen door de omlijsting en de achterliggende regelplaten die soliede met rubberen matten op de ruwbouw muur worden bevestigd.

Foto’s van de montage:

De omlijstingen worden “normaal gesproken” gemeten en geplaatst in de ruwbouw tenzij het een renovatie of nieuwbouw betreft die reeds in een latere fase zit.

Op de muur worden afhankelijk van de deurhoogte links en rechts 3 tot 4 regelplaten gemonteerd.

De RVS regelplaat wordt op een rubberen mat in de muur bevestigd met Hilti materiaal dat aangepast wordt aan het type steen of type muuropbouw. Het stuk bestaat uit een vierkant dat verankerd wordt in de muur en een draaischijf die uitgedraaid kan worden om dus de platen uit te lijnen zodat de omlijsting 100% recht en waterpas gemonteerd kan worden.

Vervolgens wordt een geanodiseerde aluminium blokomlijsting op de uitgelijnde regelplaten gemonteerd die correct haaks waterpas wordt gezet.

Nadien wordt de blokomlijsting afgesloten en beschermd met een aluminium lat die erin geklikt wordt. Deze lat wordt later wanneer de omlijsting ingepleisterd is door de stukadoor, door de monteurs van Anyway verwijdert en vervangen door de sluittechniek van de gekozen Anyway deur.

De omlijsting is nu klaar om door de stukadoor ingewerkt te worden.

De stukadoor plaatst de hoekprofielen rondom de omlijsting en kan ze eenvoudig uitlijnen met omlijsting die als referentiepunt dient. De bezetting moet achteraf mooi gelijk zitten met de voorzijde van de aluminium afdichtingslat die later toch verwijdert wordt.

De stukadoor werkt alles netjes af samen met de andere pleisterwerken in de woning. ( of in een latere fase indien uw pleisterwerken reeds afgewerkt zijn )

Let ook op dat de plinten gelijk dienen te zitten met het pleisterwerk aan de binnenzijde van de muur, zodat de deur later kan opendraaien!

3D Film over de diverse omlijstingen, deurbladen en anyway kenmerken: ANYWAYdoors 3D productfilm

Enkele volledig afgewerkte realisaties:

Lees meer over de technische informatie: Inbouwomlijsting IBO – deuren zonder omlijsting

2 gedachten over “Inbouwomlijsting: het monteren en inpleisteren van A tot Z

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s