Algemene informatie omtrent diverse schuifwandopstellingen

Algemene belangrijke informatie omtrent schuifdeuren en schuifwanden:

Schuifdeuren kunnen in verschillende bouwkundige situaties worden toegepast. De belangrijkste en meest voorkomende vindt u onderstaand, telkens begeleid door een korte info en voorbeeldopstelling. Belangrijk is, dat van zodra de schuifwand of de rail ingewerkt dient te worden, er een voorafgaand coördinatiegesprek plaats vindt.

Schuifwanden zijn zeer actueel en trendy, doch zijn minder aangewezen op plaatsen met een hoge doorgang frequentie of met hoge akoestische of thermische eisen! Ideale toepassingen zijn bijvoorbeeld tussen woonruimte en keuken, woonruimte en bureel, slaapkamer en dressing en badkamer,… Ze zijn minder aangewezen tussen, hal en woonruimte of nachthal en slaapkamer…, omdat aan deze locaties andere, vooral hogere eisen worden gesteld. Een gouden regel: informeer u tijdig over toepassing en voorbereidingen! 

“Vrijstaande” schuifwanden:

SWOWOW = SchuifWand Op de Wand/Over de Wand: 

Dit is constructief de eenvoudigste opstelling, waarbij de bovenrail zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond kan bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde over de wand. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet over de muur wegschuiven.

SWOWTW = SchuifWand Op de Wand/Tegen de Wand: 

Dit is constructief de eenvoudigste opstelling, waarbij de bovenrail zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond bevestigd kan worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde tegen de wand. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig over de wand schuiven.

SWIWNOW = SchuifWand In Wand Nis/Over de Wand:

Hierbij ligt het muurvlak, waar de schuifwand voor schuift, plaatselijk dieper. Zo ontstaat er een terug liggende wandnis waardoor de schuifwand in hetzelfde vlak als de muur ligt. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde over de wand. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig over de wand schuiven. ( ! ) Wandnisdiepte is afhankelijk van de schuifwanddikte, minimum 40mm en maximum 60mm per paneel.

SWIWNTW = SchuifWand In Wand Nis/Tegen de Wand:

Hierbij ligt het muurvlak, waar de schuifwand voor schuift, plaatselijk dieper. Zo ontstaat er een terug liggende wandnis waardoor de schuifwand in hetzelfde vlak als de muur ligt. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde tegen de wand. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig over de wand wegschuiven. (!) Wandnisdiepte is afhankelijk van de schuifwanddikte, minimum 40mm en maximum 60mm per paneel.

Schuifwanden die volledig of deels ingewerkt zijn:

SWTVWOW = SchuifWand in Terugliggende Voorzet Wand/Over de Wand:
Hierbij wordt een gedeeltelijke voorzetwand voor de schuifwand geplaatst, nadat de schuifwand gemonteerd is, zodat deze tussen de wand schuift. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig achter de langste wand wegschuiven. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde over de wand.
( ! ) Voordeel: de holle ruimte blijft bereikbaar bij problemen, tbv.  naregeling en onderhoud van mechanismen, tbv.  stofzuigen, sproeien tegen ongedierte, edm… De schuifwand blijft in geopende toestand gedeeltelijk zichtbaar. Men kan de nis inkijken bij gesloten toestand.

SWTVWTW = SchuifWand in Terugliggende Voorzet Wand/Tegen de Wand: 

Hierbij wordt een gedeeltelijke voorzetwand voor de schuifwand geplaatst, nadat de schuifwand gemonteerd is, zodat deze tussen de wand schuift. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig achter de langste wand wegschuiven. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde tegen de wand.
( ! ) Voordeel: de holle ruimte blijft bereikbaar bij problemen, tbv.  naregeling en onderhoud van mechanismen, tbv.  stofzuigen, sproeien tegen ongedierte, edm… De schuifwand blijft in geopende toestand gedeeltelijk zichtbaar. Men kan de nis inkijken bij gesloten toestand.

SWIVWOW = SchuifWand In Voorzet Wand/Over de Wand:

NADAT de schuifwand gemonteerd is, wordt een volledige voorzetwand voor de schuifwand geplaatst, zodat deze tussen de wand schuift. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand, al dan niet volledig tussen de wand schuiven. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of het linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde over de wand.
( ! ) Hou rekening met: onbereikbare mechanismen, demontage van voorzetwand bij probleem, ophoping van stof, ongedierte, huismijt (allergieën), edm… in de niet bereikbare holle ruimte.

SWIVWTW = Schuifwand In Voorzet Wand/Tegen de Wand:

Hierbij wordt, NADAT de schuifwand gemonteerd is, een volledige voorzetwand voor de schuifwand geplaatst, zodat deze helemaal in of tussen de wanden schuift. Afhankelijk van het greeptype kan de schuifwand al dan niet volledig tussen de wand wegschuiven. Let wel, er zijn geen kopse deurgrepen verkrijgbaar. De bovenrail kan zowel tegen de wand of het linteel, als onder het plafond of linteel bevestigd worden. Dit in functie van de bouwkundige situatie. Het schuifpaneel schuift aan de greepzijde tegen de wand.
( ! ) Hou rekening met: onbereikbare mechanismen, demontage van voorzetwand bij probleem, ophoping van stof, ongedierte, huismijt (allergieën), edm… in de niet bereikbare holle ruimte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s